12 622 71 32 500 210 383
#Instalacje 25 styczeń 2016

Kominek to z pewnością ciekawy element dekoracyjny domu. To również dobry sposób na ogrzewanie. Wybór odpowiedniego kominka wiąże się z przeanalizowaniem szerokiej i bogatej oferty. Warto więc przyjrzeć się wszystkim rodzajom i zdecydować według indywidualnych preferencji.

Otwarty czy zamknięty

Istotną kwestią jest decyzja, czy kominek ma być otwarty czy zamknięty. Pierwszy z nich nie posiada wkładu grzewczego, dlatego też polecany jest osobom, które chcą używać kominka jedynie okazjonalnie. Taki rodzaj nie nadaje się do ogrzewania domu, czy mieszkania, a paliwo spala się znacznie szybciej niż przy kominku zamkniętym. Dużo ciężej utrzymać też jego czystość. Niemniej jednak kominek otwarty najbardziej odzwierciedla wygląd tradycyjnego, dawnego kominka. Natomiast zamknięty jest wyborem praktycznym i oszczędnym. Wbudowane wkłady lub kasety kominowe pozwalają na kontrolę szybkości spalanego drewna. Szacuje się, że opał zużywany jest ponad dwukrotnie wolniej niż w przypadku kominka otwartego.

Co dodatkowo?

  • DGP - Każdy wkład kominowy można uzupełnić o możliwość pracy w systemie DGP. Dystrybucja gorącego powietrza do innych pomieszczeń jest możliwa dzięki zamontowanym odpowiednim rurociągom i kratkom nawiewnym.
  • Płaszcz wodny - podpina się go do centralnego ogrzewania. Ogrzana woda trafia do kaloryferów w całym domu.
  • Wężownice - system ogrzewający wodę doprowadzaną do kranów.
  • Kurtyna powietrzna – czyli drobne otwory wokół szyby. Wpadające zimne powietrze pozwalają na blokowanie sadzy, by nie osiadała na szybie.
  • Szyba pyrolityczna – potocznie zwana samoczyszczącą. Po wewnętrznej stronie umieszczona jest warstwa z tlenkiem chromu, która hamuje odkładanie się sadzy.

Nie tylko drewno na opał

Najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem jest palenie drewnem. Warto wtedy zdecydować się na drzewa liściaste. Wytwarza dużo mniej popiołu i substancji smolistych niż drzewa iglaste. Tym sposobem dużo prościej utrzymać jest czystość. Prócz tradycyjnego drewna, ogrzewać można również węglem, brykietem oraz pelletem. Innym rozwiązaniem są kominki elektryczne, gazowe i biokominki, do których nie używa się paliwa stałego.

Kominki elektryczne i gazowe

Kominki elektryczne to dobre rozwiązanie do każdej powierzchni. Mogą być one zabudowane, wolnostojące, naścienne czy też narożne, co umożliwia zamontowanie ich zarówno w dużym domu jak i małym mieszkaniu. Mimo, że odbiegają od tradycyjnego kominka, mają szereg innych zalet. To przede wszystkim wygoda w użytkowaniu, brak dodatkowego opału, bezpieczeństwo i łatwość w utrzymaniu czystości. Wbudowany termostat pozwala na utrzymanie stałej temperatury w pomieszczeniu. Należy jednak pamiętać, że ze względu na wysoki pobór energii jest drogi w utrzymaniu.

Biokominki

Najnowocześniejszym rodzajem kominków są biokominki. Jako opał służy płynne, bezwonne, bezdymne biopaliwo. Taki rodzaj ogrzewania daje nie tylko duże możliwości grzewcze ale i stanowi ciekawy element dekoracyjny. Biokominki bardzo łatwo się montuje i obsługuje, a dodatkowo mogą być wyposażone w nawilżacz powietrza oraz miejsce na wlanie olejku eterycznego. Zaletą jest również ich mały rozmiar, który nadaje się do każdego rodzaju pomieszczeń.

Kominki wolnostojące

Kominki wolnostojące inaczej nazywane są kozami. Kiedyś często kojarzone z mało estetycznymi, starodawnymi kominkami, znów cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki dużej wydajności są w stanie ogrzać skutecznie duże pomieszczenia, ale nie można podłączyć ich do systemu DGP. Kozy są tańsze od kominków z wkładem tradycyjnym oraz bardziej ekonomiczne w użytkowaniu.

Odpowiednie dobranie kominka procentuje w przyszłości. Warto więc poświęcić trochę czasu i wybrać rodzaj według indywidualnych potrzeb. Kominek to rzecz ponadczasowa i z pewnością ociepli niejeden zimowy wieczór.

Dagmara Pietrzak - kreoDOM.pl